Piața Imobiliara - Propuneri de modificări ale Taxelor, Impozitelor si a TVA -ului aferent Proprietăților rezidențiale în 2022.

Piața Imobiliara – Propuneri de modificări ale Taxelor, Impozitelor si a TVA -ului aferent Proprietăților rezidențiale în 2022. 

Piața Imobiliara – Propuneri de modificări ale Taxelor, Impozitelor si a TVA -ului aferent Proprietăților rezidențiale în 2022. 

Au tot apărut în ultimele zile, “pe surse”, diverse propuneri de modificări ale Taxelor, Impozitului și a TVA-ului aferent proprietăților rezidențiale în 2022. S-au scris tone de materiale referitoare la nevoia de siguranță și  predictibilitate în piața rezidențială, nu o sa repet aici. Nu te poți juca așa, de pe o zi pe alta, cu ceea ce reprezintă 75% din avuția neta a Romanilor, intr-o piața în care 96% sunt proprietari.  

În ciuda tuturor piedicilor pana acum nu am stat rău pe partea rezidențială. Numărul tranzacțiilor în creștere, prețurile au crescut mult mai putin comparativ cu veniturile populației, cu alte cuvinte am avut o piața rezidențială accesibila … și nu o spun doar eu o spun și cei de la BNR. 

“Indicele privind accesul la piața creditului ipotecar pentru București s-a menținut la o valoare supraunitară (122 la sută la martie 2022), fiind în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului anterior. Însă, în contextul actual, caracterizat de creștere ratei de inflației și majorarea ratelor de dobândă, capacitatea de achiziție a debitorilor este așteptată să se diminueze. În primul rând, veniturile disponibile ale populației vor fi reduse de către cheltuielile crescute cu alimente, utilități și combustibili. În al doilea rând, majorarea dobânzilor va reduce suma maximă ce poate fi contractată de un debitor. Spre exemplu, o creștere a ratei dobânzii cu trei puncte procentuale ar duce la reducerea cu 27 la sută a sumei maxime disponibile de contractat pentru un credit cu maturitate de 25 de ani, reducând indicele de accesibilitate de la 122 la sută la 91 la sută în cazul Bucureștiului.” 

Sursa: Banca Națională a României - Raport asupra stabilității financiare iunie 2022 

Avem însă parte de mai multe amenințări anul acesta. Pe langa creșterea dobânzii menționată mai sus mai este și inflația care iti taie foarte mult din veniturile disponibile. Cu alte cuvinte dacă pana mai ieri câștigai 100 lei, din care 60 de lei se duceau pe cheltuieli curente și 40 se duceau în economii sau către o rata, astăzi suntem în situația în care din cei 100 de lei ’70-75 se duc către cheltuieli și 30-35.  Cu cât veniturile sunt mai mici pe familie cu atât scumpirile utilităților și creșterea de preț a produselor din coșul zilnic are un impact mai mare.

Și atunci stau sa mă întreb de ce “guvernanții noștri” aleg sa distruga tocmai piața imobiliara? 

Care sunt măsurile care au apărut pe surse ca fiind aplicabile din ianuarie 2023?  

Impozit pe Tranzacție: Se dorește reintroducerea impozitului de 1%, respectiv 3% platit de vânzătorul unei proprietăți imobiliare. 

Impozitul era diferențiat în funcție de perioada în care ai deținut respectiva proprietate, respectiv pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente dobandite cu mai putin de 3 ani în urma impozitul era de 3% pana la valoarea de 200.000 lei, respectiv 6000 lei +2% din valoarea ce depășea 200000 lei. 

Pentru imobilele dobândite cu mai mult de 3 ani în urma 2% pana la valoarea de 200.000 lei, respectivi 4000 lei +1% din valoarea care depășește 200.000 lei. 

(ART. 111 – Definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal) 

Astăzi impozitul este de 3% din suma care depășește 450.000 lei. 

Cota de TVA de 5% pentru proprietatile rezidentiale 

Se doreste reîntoarcerea la pragul de pret de 450.000 lei de la 700000 lei, pentru care se poate aplica cota redusa de TVA de 5%.

Condițiile actuale: 

  1. Plafonul pana la care puteți cumpăra o locuință cu TVA de 5% a fost ridicat la 700.000 lei.
  2. Veți putea achiziționa o singura locuință cu TVA de 5%, care se încadrează in plafonul de 450.000 – 700.000 lei, singur sau împreună cu alta/alte persoane fizice.
  3. Se înființează Registrul persoanelor fizice care au achiziționat locuințe cu cota redusa de TVA de 5%, care se încadrează in plafonul de 450.000 – 700.000 lei, începând cu 1 ianuarie 2022.
  4. Nu exista restricții ref la numărul tranzacțiilor pe care le puteți face pentru proprietăți mai ieftine de 450.000.  

Găsiți saga modificării cotei de TVA în articolul de pe blogul Green Angels aici. 

Pe scurt, Va reamintesc faptul ca in 2020 a fost promulgata in parlament legea care prevedea ridicarea plafonului de TVA de la 450000 lei la 140000 euro, măsura care trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021. 

Pe data de 30 decembrie, guvernul, prin ordonanță de urgenta nr. 226, a prorogat termenul de intrare in vigoare a legii pentru 1 ianuarie 2022.

Acum, 6 luni mai târziu de la intrarea în vigoare a legii, se discuta despre a reveni la condițiile anterioare. 

Impozitele pe proprietatile imobiliare

Se propune trecerea de la Impozitul în funcție de zona la Impozitul în funcție de valoarea proprietății stabilita în funcție de grila notariala. Aceasta măsură va duce la o creștere semnificativă a impozitului pe proprietate. Chiar și așa impozitele pe proprietate rămân destul de reduse pentru proprietățile cu scop rezidențial. 

Daca tot se doreste impozitarea in functie de valoare ma intreb de ce nu se doreste transparentizarea pietei imobiliare? Cu datele REALE DE TRANZACTIONARE  de la ANCPI, cele de la Camera Notarilor, sau cele de la DITL-uri s-ar putea construi in max 6 luni  un indice de pret perfect transparent bazat pe valoarea reala a proprietatilor si nu pe baza celor din grilele notariale. Dar na, e greu cu digitalizarea.

Mai sunt alte doua măsuri propuse care ar putea avea impact in piața imobiliara, în special pe segmentul caselor și apartamentelor noi construite. Eliminarea facilitatilor acordate angajaților firmelor de construcții, respectiv modificarea impozitului pe dividende la 5 la 8% va duce la cresteri de costuri.

Va las pe voi sa trageți concluziile … eu am obosit sa tot explic! 

#StiiDeLaG  #ItNotAboutPropertiesItAboutPeople 

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris