Dar Daca Un articol scris in Pandemie

Dar Daca?

Dar daca?

Primesc foarte des întrebarea: Ce se va întâmpla cu piața rezidențiala, in timpul si dupa criza de Covid-19 / Coronavirus, cum vor evolua prețurile proprietatilor imobiliare?

Ca sa nu o lungim, răspund pe scurt cu: nu știu! Și cred ca aici ne impartim în 2 categorii: cei care nu știm și cei care mințim. Nu e o situație prin care sa mai fi trecut, nu poti citi nicăieri despre cum evolueaza piața imobiliara in timpul si după pandemie, nu ai de la cine învața si nimeni nu are răspunsul. Sau, daca cineva îl are, cel mai probabil va ajunge miliardar in curând.

Evident ca atunci când este pusă întrebarea de mai sus toată lumea se așteaptă la un răspuns cu un procent in minus .

Plecând de la asta, am zis sa ma joc puțin si sa ma întreb “Dar Daca …?”

  1. #StaiInCasa. Suntem pusi in fata unei situații inedite. După o viața in care mare parte din activitatea de zi cu zi se desfășura in afara casei, acasa reprezentând de cele mai multe ori, pentru cei care locuiesc in marile orașe, un dormitor plus spațiul pentru maxim 4-5 ore pe zi, astazi, ne trezim in situația in care petrecem acasa, sau mai bine spus #incasa 24/24, pentru o perioada determinata de timp.

#DarDaca in perioada asta îți dai seama ca Acasa nu e chiar cum credeai tu ca este?

Probabil ca cei mai mulți se vor uita la amenajare: ce îmi lipsește, ce as putea avea mai funcțional, poate biroul ăla de acasa nu era o idee așa rea. Nu zic nimic de cămara aia in care sa îți depozitezi toata hârtia igenica cumpărată in disperare J. Alții vor descoperi ca le-ar prinde bine o camera in plus, iar terasa aia sau curtea  ar fi fost minunate in perioada asta.

  1. #WorkFromHome. Iau la întâmplare unul din titlurile din Bloomberg:  “Coronavirus Forces World’s Largest Work-From-Home Experiment”. Primal paragraph: “Thanks to the coronavirus outbreak, working from home is no longer a privilege, it’s a necessity.”

Întrebarea e ce se va întâmpla după ce oamenii vor putea ieși din casa.

#DarDaca companiile își vor da seama ca pot functiona lejer, in aceeași indici de performanța, cu o parte semnificativă a angajaților care sa își desfasoarea activitatea de acasa? Costurile, pe termen lung, se pot reduce semnificativ, pentru companie, daca mai adaugi un procent de 10-20% din angajați care sa lucreze in afara biroului. Mai puțini oameni in birou mai multă presiune pe Rezidential. In mod cert nu poți lucra din bucătărie, cel puțin nu eficient pe termen mediu și lung. Pe de alta parte, nu te mai îngrijorează cât faci pana la birou, daca trebuie sa ajungi doar  pentru întâlnire săptămânală.

  1. Ultimul,dar nu cel din urma, e pur emoțional sau aspirațional, după caz. #DarDaca ne dam seama ca ne putem permite o altfel de #Acasa pe care ne-o doream, dar nu i-am dat importantă. Poate mai in centru sau la periferie, poate la casa si nu la bloc, poate cu View,  poate cu mai multă lumina naturală, cu terasa sau grădina, lângă un parc sau lângă un supermarket. Suntem atât de diferiți, iar Acasa e atât de personal.

Ar fi suficiente motive pentru care in perioada care urmează stării de urgentă sa vedem ceva lichiditate in piața pe anumite segmente din piață rezidentiala, contrar a ceea ce se asteapta toata lumea.

 Pe lângă cele de mai sus, pur ipotetice, rămân motivele clasice care duc la tranzacționarea unei proprietăți iar piața se va regla acolo unde va găsi punctul de echilibru între cerere si oferta.

In concluzie, contrar asteptarilor, exista o posibiliate ca dupa aceasta criza generata de Coronavirus sa ne trezim intr-o piata rezidentiala mult mai activa decat inainte de Pandemie. Care va fi dinamica si cum va evolua … nimeni nu stie. Nu strica insa niciodata sa ne punem niste intrebari.

Va las la final cateva randuri din cel mai fain mesaj pe care l-am vazut in perioada asta. Probabil nici eu nu as fi putut spune mai bine.

Ii apartin omului pe care il admir cel mai mult din ceea ce inseamna Real Estate: Robert Refkin, CEO Compass.

Mesajul complet il gasiti aici, pe contul lui de LinkedIn.

„There has probably never been a time in human history when people around the world have depended on their homes more completely than they do right now. It’s never been more clear how much our homes matter and how much the work you do every day matters.

THE WORK YOU’VE DONE

This experience is bringing new meaning to all the work you’ve ever done. Think about all the homes you’ve ever helped buy or sell in your career. Everyone who is living in the right place during this very-wrong time because of you. Every family that has the space they need to stay sane while being stuck inside, or the backyard they need to get fresh air, or the kitchen they need to be able to cook for their kids while helping them with their home-schooling. Everyone who feels like they’ve found their place in the world — no matter what happens to the world around us all.”

….

„The weeks and months we’re spending inside are going to forever change our concept of home. We are living through the biggest shift in the relationship between people and their homes since the 1950s when the American Dream of home ownership swept the nation.

Home has never meant so much to us in so many different ways. Home is now where we live… and work… and eat… and sleep… and exercise… and relax… and stress out… and play. Living rooms have become classrooms and exercise studios and virtual meeting rooms. Kitchens have become restaurants serving breakfast, lunch and dinner every single day and way too many snacks in between. Some bedrooms have become hospital quarantine rooms where we care for the sick while trying not to get sick ourselves.

Home is now the place where we shelter in place. Home is where we stay to keep safe, and keep our families safe and keep our communities safe. Staying in our homes is literally saving people’s lives; our homes have become life-saving devices.

Our homes have become everything to us.”

L.E. Las asta aici sa imi aduc aminte. Articol scris pe data de 8.04.2020, in mijlocul pandemiei de coronavirus.

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris