Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Imobiliara – Preturi, Cerere si Oferta din Bucuresti

Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Imobiliara – Preturi, Cerere si Oferta Rezidentiala din Bucuresti.

Am vorbit in articolul precedent despre impactul pandemiei de Coronavirus in Piata Imobiliara, din punct de vedere al numarului tranzactiilor efectuate in luna martie. Il puteti citi aici.  

Referitor la Preturile proprietăților rezidențiale in aceasta perioada din păcate nu avem date oficiale raportate de către autorități. Principala sursa pe care o pot lua in considerare in aceasta perioada, pentru a masura impactul crizei de coronavirus in piața imobiliara,  o reprezinta rapoartele efectuate de Dorel Niță si echipa Analize Imobiliare, bazate pe datele portalului Imobiliare.ro.

Odată cu debutul pandemiei de Coronavirus cei de la Analize Imobiliare au trecut de la rapoarte trimestriale la rapoarte săptămânale. Îmi imaginez ca e un efort uriaș pentru toata echipa si le mulțumesc pe aceasta cale. Sunt 4 rapoarte publicate pana astăzi, primul pentru săptămâna 16-22 martie iar ultimul pentru perioada 6-12 aprilie 2020.

Cererea de proprietăți imobiliare in București.

Coronavirus in Piața Imobiliara - Oferta de apartamente si case din Bucuresti www.greenangels.ro

Prima săptămâna a debutat cu o scădere de -37% fata de săptămâna anterioara, respectiv -59% fata de anul anterior. Tendința de scădere s-a păstrat si in a doua săptămâna cu -24% fata de săptămâna anterioara, respectiv -69% fata de anul anterior. In a 3-a săptămâna lucrurile încep sa se stabilizeze si sa înregistram o mica creștere de 14% urmând ca in săptămâna 6-12 apr. sa continue trendul de creștere de la săptămâna la săptămâna.

Comparativ cu anul trecut cererea pe imobiliare.ro a înregistrat o scădere in toata luna martie de -30%, iar aprilie este la -61%.

Oferta de proprietăți imobiliare din București.

Coronavirus in Piața Imobiliara - Oferta de apartamente si case din Bucuresti www.greenangels.ro

Numărul apartamentelor si caselor scoase la vânzare de particulari, si aici ne referim atât la imobile noi cat si vechi, a fost cu -33% mai puține comparativ cu aceeași perioada a anului trecut in săptămâna 16-22 martie. Trendul de scădere a continuat si in săptămânile următoare, la ultimul raport aflând-ne la -42% fata de aceeași săptămâna a  anului anterior. Per total in luna martie avem o scădere de -28% . Din păcate oferta, in special pe imobile vechi, are un trend de scădere de câțiva ani iar aceasta perioada nu face decât sa accelereze acest trend.

Oferta de proprietăți nou listate (anunturi noi de vanzare) in piața din București.

Coronavirus in Piața Imobiliara - Oferta noua de apartamente si case

Un indicator extrem de relevant, din punctul meu de vedere, este oferta nou care apare in piața. Se mai listează in perioada acesta proprietăți noi sau, mai bine spus, sunt in perioada asta proprietari care iau decizia de a-si vinde proprietatea?

16-22 martie a debutat cu o scădere de -49% fata de anul anterior, respectiv -29% fata de săptămâna anterioara. Scăderea a continuat săptămâna următoare cu -38% pentru a ajunge la -69% comparativ cu anul trecut.

Mi se pare extrem de interesant ca in a doua săptămâna a stării de urgenta cererea si oferta nou intrata in piața are același procent de scădere , de -69%, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut.

In 6-12 aprilie oferta pe proprietăți nou intrate in piața își continua declinul către -72%, cererea stabilizând-se la -61% comparativ cu anul trecut.

Preturile solicitate ale apartamentelor si caselor scoase la vânzare pe Imobiliare.ro.

Coronavirus in Piața Imobiliara Preturile Apartamentelor www.greenangels.ro

Inițial preturile cerute al proprietăților rezidențiale au debutat cu o mica creștere, comparativ cu săptămâna precedenta. După ce la  început de martie suferiseră o mica corecție comparative cu luna anterioara, de 3.4%.

Trendul a continuat pe parcursul celor 4 săptămâni analizate. Conform datelor furnizate prețul in săptămâna 6 – 12 apr este de 1420 euro/mp util, cu 0.8% peste săptămâna anterioara si cu 7% mai mult comparativ cu aceeași săptămâna a anului anterior.

De data asta se pare ca Piața Rezidențiala din Romania se comporta identic cu piețele internaționale si asta pentru ca rezidențialul, in general, este o piața strict emoțională.

Ce va fi diferit va fi modul in care se va ieși din aceasta criza generata de coronavirus in piața imobiliara. Totul va depinde de cât durează si de cât de șifonate vor ieși economiile fiecărei tari. In timp ce piețele din tarile dezvoltate  vor fi invadate de bani ieftini noi, aici mai la est, trebuie sa ne descurcam singuri.

Probabil la finalul lunii Iunie, la 6 saptamani dupa iesirea din starea de urgenta, ne vom da seama care sunt tendintele din piata imobiliara.

Puteti citi aici cum au evoluat tranzactiile imobiliare in luna martie pe baza datelor raportate de ANCPI.
In Raportul complet „Indicatori Piata Imobiliara 6 – 12 Aprilie 2020” puteti gasi date despre cum au evoluat preturile, cererea si oferta prorietatilor imobiliare in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta si Brasov.

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris