TVA 5% la a doua locuinta? Afla care sunt conditiile.

TVA 5% la a doua locuinta? Afla care sunt conditiile. 

Incepem anul 2019 cu o veste buna pentru piata imobiliara: A doua locuinta poate fi achizitionata cu TVA de 5%, daca se incadreaza in anumite conditii.

NOP, nu mai e valabil, Intre timp, in 2023 s-a schimbat legea din nou. Vei avea 3 cote de TVA pentru locuinte in 2024, le-am explicat pe larg intr-un alt articol pe blogul Green Angels: „CÂT VEI PLĂTI TVA PENTRU LOCUINȚE ÎN 2024: 9%, 19% SAU 5%?”

Vezi aici modificarile legii care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2022:

Cota de TVA 5% pentru locuințe: Ce trebuie sa știi despre actualizarea plafonului de TVA la 140.000 euro de la 1 Ianuarie 2022

Dar haideti sa vedem care sunt principalele criterii care permit cumpararea unui apartament sau casa cu cota de TVA de 5% conform codului fiscal  astazi:

  • Pretul maxim al locuintei, inclusiv al terenului aferent, sa  nu depaseasca 450.000 Ron;
  • Suprafata maxima 120 mp utili;
  • Terenul, pe care este construita locuinta sau cota de teren aferenta locuintei, sa nu depaseasca 250 mp;
  • O persoana sau o familie poate achizitiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5% TVA.

Aceste criterii sunt reglementate de Codul Fiscal in vigoare conform art 291, punctul 3 pe care il gasiti in intregime la finalul articolului.

Conform  Proiectului de Lege, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.25/2018, privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare PL-x nr. 285/2018, punctul 282 specifica urmatoarele:

“La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: «3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele 12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.»”

Cu alte cuvinte dispar restrictiile de suprafata maxima a terenului si cele prin care o persoana sau o familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5% TVA.

UPDATE: Pe data de 20.10.2020 Camera Deputatilor a decis ridicarea plafoului pana la care te poti incadra in TVA de 5% la suma de 140.000 . Afla care sunt conditiile si cand intra in vigoare noua lege aici: https://bit.ly/3dL5yK5

Veti putea achizitiona a doua locuinta cu TVA de 5% imediat ce Ordonanta va fi Promulgata de Presedintele Romaniei. Conform site-ului Camerei Deputatilor ea a fost aprobata pe 19.12.2018 si trimisa spre promulgare Presedintelui pe data de 22.12.2018.

Impactul in piata rezidentiala va fi unul pozitiv pentru segmentul rezidential. De altfel,  cred ca e una din putinele masuri luate in ultimii 2 ani cu un impact pozitiv, dar despre celelalte intr-un material urmator pe blogul Green Angels.  

Va permite celor care vor  sa isi cumpere o a doua casa sau apartament, locuinta cu scop rezidential,  sa achizitioneze cu 5% TVA dar si investitorii din rezidential care pot face mai multe achizitii de apartamente pentru inchiriat. Stimuleaza cumva lichiditatea si implicit preturi mai accesibile la inchiriere in viitor.    

Din pacate valoarea maxima a proprietatii, de 450000 lei, este una destul de restrictiva care face aproape imposibila achizitia apartamentelor cu 3 camere in zonele semicentrale sau centrale ale Bucurestiului. Studiourile si apartamentele cu 2 camere vor ramane in continuare cele mai vandute proprietati din cadrul ansamblurilor rezidentiale noi.

Articol publicat de Georgian Marcu pe blogul Green Angels.
Pentru a sta la curent cu ultimele noutati din piata imobiliara va puteti abona la newsletterul Green Angels aici http://eepurl.com/gcPtMH.

Codul Fiscal in vigoare ian 2019 – ART. 291 – Cotele
c) livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei.

În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

  1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
  2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
  1. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m², exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m², inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 m², inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

(i) în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

(ii) în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;.

Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare

282 . La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

«3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele 12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.»”

 

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris