Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare

Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare.

Cum a reacționat piața imobiliara la debutul pandemiei de Coronavirus?

Tocmai ce s-a împlinit o luna de la decretarea stării de urgenta determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Decretul referitor la instituirea stării de urgenta, publicat pe 16.03.2020, a fost urmat de câteva Ordonate Militare care limitează din drepturile cetățenilor, unul din cele mai importante fiind cel la libera circulație fără motiv justificat si închiderea afacerilor din domeniul HORECA, evenimente si a marilor centre comerciale. Haideți sa vedem împreuna care a fost Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala din punct de vedere al  Tranzacțiilor Imobiliare, pe baza datelor pe care le avem astăzi.

Numărul Tranzacțiilor Imobiliare:

Am luat in calcul datele comunicate de Agenția Naționala de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru a analiza numărul tranzacțiilor imobiliare  la nivel național, pentru București si pentru Ilfov.

Tranzacții imobiliare la nivel național

Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare la nivel national www.greenangels.ro

Conform datelor in luna martie 2020 avem cu +8.5% mai multe tranzacții la nivel național, comparativ cu luna martie a anului 2019. La Unități Individuale avem o creștere de +3.2% in martie 2020 vs martie 2019.

Ce este diferit de data asta este trendul de creștere al numărului de tranzacții de la luna la luna, in luna martie vs februarie 2020 avem un -2% in total tranzacții, respectiv -12% la unități individuale. In 2019 creșterea  in martie a fost de 9%, comparativ cu februarie.

S-a pierdut  din potențialul de creștere si probabil trendul se va accentua in luna aprilie.

Tranzacții imobiliare in București.

Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare ln Bucuresti www.greenangels.ro

In București avem cu 32% mai multe imobile tranzacționate in luna Martie 2020 – 10.069 tranzacții vs Martie 2019 – 7619 tranzacții, pe unități individuale observam însă o scădere de aproximativ -10%, cu 2729 unități tranzacționate in martie 2020 vs 3030 unități tranzacționate in martie 2019.

La nivel de tranzacții de la luna la luna, in martie avem +11% vs februarie total tranzacții, respectiv o scădere de -12% pe unități individuale.

Tranzacții imobiliare Ilfov. 

Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare ln Ilfov www.greenangels.ro

In Ilfov avem o scădere de -11% in total tranzacții, cu 3617 tranzacții efectuate in martie 2020 vs 3617 tranzacții in 2019.  Si aici vedem un trend de scădere de la una la luna, de -26% in martie vs februarie 2020. La unități individuale înregistram creșteri, atât de la an la an, cu 607 tranzacții efectuate in martie 2020 vs 567 in martie 2019, cat si de la luna la luna unde avem un plus de 9%.

Pe scurt,  celelalte județe au performat din punct de vedere al numărului tranzacțiilor imobiliare, in martie 2020 comparativ cu martie 2019, după cum urmează:  Cluj -stagnare -3 imobile, Timiș  scădere de -13%, cu -344 imobile, Brașov scădere de -12%, -268 imobile, Iași creștere de 19%, cu 241 imobile, Constanta creștere de 4% cu 51 de imobile.

Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare – Concluzii.

In concluzie impactul pandemiei de Coronavirus in piața imobiliara a fost unul relativ redus, din punct de vedere al tranzacțiilor, in condițiile primelor 2 săptămâni in care a fost decretata stare de urgenta. Estimez însă, ca multe din proprietățile tranzacționate au fost rezultatul unor antecontracte semnate in prealabil.

Urmează, cel mai probabil, sa vedem o scădere a numărului de tranzacțiilor imobiliare in aprilie si mai, atât la nivel național cat si pe marile orașe.

Daca ne uitam puțin la piețele internaționale, deși nici aici nu avem foarte multe date, vom vedea ca numărul tranzacțiilor a scăzut, pentru o perioada scurta de timp, cu un procent cuprins intre 30 si 80%, in funcție de masurile de restricție care s-au luat in fiecare tara si probabil piata din Romania nu va face exceptie. Incercam sa ne informam pe baza datelor pe care le avem in acest moment.

Citeste aici cum au evoluat Cererea si Oferta si Preturile Proprietatilor imobiliare la debutul pandemiei de Coronavirus.

Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare National Bucuresti si Ilfov www.greenangels.ro
Impactul pandemiei de Coronavirus in Piața Rezidențiala – Tranzacții Imobiliare

In cazul in care ai intrebari sau sugestii ma poti contacta pe datele de mai jos.

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris