Salutare! Numele meu este Georgian Marcu si am o intrebare: Tu esti multumit de piata imobiliara?
Observ in ultimii ani ca toata lumea se plange de toata lumea: Clientii de agenti, agentii de clienti, agentii de agenti. Pana in 2007, la final, nu era nici o problema ….publica!
Daca ai sta si ai citi pe internet, fie ca vorbim de articole din presa, forumuri, bloguri, retele de socializare etc ai spune ca toti sunt niste idioti.
Dar ce asteptari sa ai de la actorii pietei imobiliare cand traim intr-o tara in care cei mai bogati oameni sunt “inselati” de catre brokeri de top (vezi cazul Sima), in care una din cele mai asteptate privatizari devine un circ mediatic (vezi cazul Oltchim) in care nici o zi nu trece fara a avea un exemplu negativ in ceea ce priveste realitatatea economica cotidiana?
Ei bine, ar trebui sa ai asteptari mari deoarece suntem in 2012 si avem o educatie (sper eu)! Ar trebui sa ne intrebam care sunt problemele, de ce se intampla si cum le rezolvam.
Din 2008 toata lumea se plange dar nimeni nu face nimic. E un cerc vicios: clientii nu iau atitudine, agentii nu iau atitudine. Impresia generala e ca unii clientii nu vor sa plateasca iar altii agenti nu vor sa presteze.
Ma da stai ca eu stiu destule exemple pozitive – doar am concurenta! De ce nu le regasesc, unde e problema? Dar de ce nu scrie nimeni de bine, de agentii profesionisti prin care au tranzactionat ? Nu exista agenti sau consultanti profesionisti? Daca as fi economist m-as gandi ca daca populatia nu ar consuma paine nu ar exista brutarii. Sau poate nu fac rating, lumea nu e interesata de astfel de subiecte sau poate ne-am obisnuit sa vedem numai sange, sa auzim numai vesti rele, sa ne plangem de mila si sa aruncam pisica in curtea vecinului.
Eu cred ca problema vine din faptul ca ne complacem in aceasta situatie. Agentii nu explica suficient clientilor care sunt serviciile pe care le merita iar clientilor le place sa isi piarda timpul 6 luni in cautarea “unor proprietati”. Nici unii nici altii nu au “educatia” necesara, data poate de o lipsa a istoriei serviciilor in Romania, astfel incat sa aiba niste asteptari corecte fata de partenerii lor din acest demers. De aici poate reiese si concluzia ca oamenii sunt multumiti sa tranzationeze direct – cumparatorul nu se ateapta la nimic bun de la vanzator si invers.
Si pentru ca m-am saturat de toti cei care se vaita si nu fac nimic mi-am propus ca prin acest blog sa facem ceva constructiv.
Ne dorim sa facem cunoscut potetialului consumator de servicii imobiliare, fie ca vorbim de vanzator sau cumparator:
– la ce sa fie atent cand cumpara sau vinde o proprietate;
– cum sa isi aleaga un agent sau consultant imobiliar;
– cum sa tranzactioneze fara a apela la serviciile agentiilor imobiliare si care sunt avantajele dar si riscurile;
– ce servicii I se cuvin pentru comisionul platit;
– orice alta informatie necesara pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Desi este dureros sa observam ca nu avem neaparat „educatia” necesara, primul pas este sa recunoastem, iar primul semn de inteligenta este sa incercam sa aflam mai multe. Unul din prietenii mei de pe facebook a postat chiar acum un citat care se leaga de ceea ce spuneam: “ Nu putem schimba un lucru pana cand nu-l acceptam”
Pe langa toate acestea, pentru ca sunt un optimist (tinand cont ca oricum vine sfarsitul lumii maine, poimaine) mi-am propus ca intre timp sa scot la suprafata exemplele pozitive din aceasta piata. Pentru asta am nevoie de ajutorul tau: daca ai trecut printr-o tranzactie povesteste-ne experienta cu agentul / consultantul tau imobiliar.
Intre timp te invit sa raspunzi la intrebarea noastra de pe facebook referitor la informatiile pe care vrei sa le aflii de pe blog: www.facebook.com/Proprietatidelux
p.s. Pentru cei care sunt in cautarea exemplelor pozitive din economie le recomand emisiunea lui Claudiu Vranceanu – Start-up Wall-Street sau blogul sau http://vrinceanu.ro/