Achizitii apartamente din stadiul de proiect.
Citesc cu surprindere ca revin cumparatorii care cumpara apartamente din “faza de machete” ceea ce, nu-i asa, semnalizeaza un nou boom imobiliar. Asta dupa ce, saptamana trecuta, citeam ca urmeaza o bula, iar cu o saptamana in urma, ca urmeaza o criza. Ce sa mai intelegi?
Ar fi doua, trei, mici lucruri de mentionat pe acest subiect, astfel incat sa nu cumva sa ramanem cu o impresie gresita: 1. De ce achizitioneaza cumparatorii apartamente din faza de proiect? 2. Este acesta un comportament nou, dupa 2005-2008? si 3. Semnalizeaza acest comportament al consumatorului un viitor boom imobiliar?
Sa le luam pe rand:
- De ce achizitioneaza cumparatorii apartamente in faza de proiect?
E probabil cel mai simplu raspuns. Cumparatorii iau decizia de a achizitiona apartamente din stadiul de proiect, deoarece nu regasesc in piata un alt produs comparativ, din punctul de vedere al pretului, conceptului, facilitatilor si finisajelor. Punand in balanta ce exista, din punct de vedere al ofertei imobiliare vs riscurile pe care le implica o astfel de achizitie, iau decizia de a-si asuma riscurile si a astepta pentru a primi un produs mai competitiv. In plus, de cele mai multe ori, cand achizitionezi in stadiul de proiect, ai si optiunea de a personaliza finisajele sau compartimentarea interioara. Am mai putea adauga la asta faptul ca ai, de cele mai multe ori, un pret mai bun de achizitie decat atunci cand blocul este finalizat. De ce nu avem produse competitive? De ce proiectele rezidentiale si, implicit, apartamentele, sunt gandite pentru prezent si nu pentru viitor? Dupa cum am promis acum ceva vreme pe profilul de facebook, voi incerca sa fac un articol si pe aceasta tema. Va dau totusi cateva indicii: lipsa de date certe, lipsa de viziune, un mediu economic impredictibil … despre restul mai vorbim.
- Este acesta un comportament nou, dupa 2005-2008?
Nu, nu este un trend al anului 2015. Achizitii din stadiul de proiect s-au petrecut si in 2010 – 2014, in timp ce marea majoritate a proiectelor medii si mari erau in insolventa, cu vanzarile blocate. Motivatia a fost aceeasi din paragraful de mai sus, la care se adauga un marketing adecvat si o strategie de vanzari desteapta. Ce trebuie specificat, insa, este faptul ca in 2015 fenomenul este mult mai vizibil, data fiind lichiditatea in crestere in domeniul imobiliar. Trendul se va mentine pana ce piata va oferi indeajuns de multe variante de achizitie, in proiecte rezidentiale finalizate.
- Semnalizeaza acest comportament al consumatorului un viitor boom imobiliar?
Aici mai bine v-as raspunde cu un banc: “E adevarat ca Ivan Ivanovici a castigat o Lada la loto? Raspuns Radio Erevan: In principiu, da. Insa nu a fost Ivan Ivanovici, ci Piotr Petrovici. Si nu era masina, era o bicicleta. Si n-a castigat-o, i-a fost furata. Restul e corect.”
Ei, cam asa stau lucrurile si la noi in imobiliare. Da, in aceeasi masura in care piata si-a pastrat trendul cresterii, propovaduit de specialistii imobiliari la inceputul anului 2015. A, scuze, dupa ce au anuntat cresteri de 10000 euro (~ 10-12%), pentru apartamentele cu 3 camere, pretul a scazut luna urmatoare, tot cu 10000. A, scuze, nu erau preturi de tranzactionare, ci asteptari ale vanzatorilor. In rest, e adevarat … Va urma un boom imobiliar, pana cand piata va oferi suficiente proprietati competitive.
Ce se va intampla cu piata? E simplu, atata timp cat nu uitati ca piata imobiliara nu este cu nimic diferita de alte piete. Preturile se formeaza intre cerere si oferta. Cresc veniturile, oferta redusa, este logic sa creasca preturile. Scad veniturile, oferta mare … poti trage concluzia singur.
Apreciez feedback-ul. Daca ai ceva de adaugat, te rog sa lasi un comentariu! Totusi, un share nu strica nimanui.
Acest articol este scris de catre: Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: 0040 747 774 714
Email: