Transparenta sa fie, dar nu la noi!
Astazi am reusit sa ma mai cert cu un USR-ist, si nu cu un oricare ci, cu un membru marcant al Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Celalat, de la Reper, a ales lasitatea si a fugit de dezbatere. Daca vreunul din cele doua partide se simte suficient de competent pe teme imobiliare il invit cu drag la o dezbatere, dar din aia buna cu studii, impact si exemple din piata nationala si internationala.
Cum se face ma ca exact metodele alea impotriva carora am tot iesit in strada si pentru care am tot dat cu puie Firea, puie Monta, puie Dragnea le aplicati voi, acum, cand sunteti pe pozitii de forta? Nu de alta dar nu am ratat nici un miting, cu exceptia celui din 10 aug cand am fost in concediu.
Cu a ramas cu #noapteacahotii cand voi, de 4 ani de zile, aveti zero transparenta si mai aveti si tupeul sa ne spuneti … dar noi respectam legea. Nu sef’, nu respecti deloc legea, poate litera dar nu spiritul si nu esti cu nimic mai bun decat cei impotriva carora am iesit in Piata Victoriei de fiecare data. Imi este rusine ca m-am afisat alaturi de voi si ca v-am facut campanie!
De la ce ne-am luat?
Pai, eu sunt mare fan transparenta in piata imobiliara! De la publicare preturilor de tranzactionare, asa cum se intampla in tarile civilizate si dupa cum am scris in articolul Ro e-Proprietatea – sau mai bine spus cui ii este frica de transparentizarea pietei imobiliare?, pana la publicarea tuturor autorizatiilor de construire.
Iar asta nu e un demers nou pentru mine, acelasi lucru il spuneam si pe blocul Green Angels prin 2013, „Vesti bune pentru investitorii imobiliari. De la Primaria Bucuresti”,material preluat ulterior prin Wall Street sau pe blocul celor de la imobiliare.ro . Sunt mega fan Radu Mihaiu, singurul primar din Bucuresti care a preluat proiectul primarului precedent si a publicat preturile de tranzactionare din S2 – „PREMIERĂ: Afla acum prețurile reale cu care s-au vândut apartamente si casele in sectorul 2”. Acum, ca am inteles de pe ce pozitii vornim, propun sa trecem mai departe.
Va las sa ghiciti care este singura primarie din Bucuresti care nu are publicat pe site, intr-o forma in care sa intelegi cate autorizatii s-au emis, ce suprafata s-a autorizat, cate locuinte colective, cate renovari, cate reclame etc.
Ei bine, ai Ghicit. Aceasta este Primaria Municipiului Bucuresti condusa de … chiar el Nicusor Dan, zeul suprem.
Pai cum se poate asta cand prin 2014 domnul primar facea mega scandal ca nu sunt publicate autorizatiile si prin intermediul Asociatiei Salvati Bucurestiul a reusit sa publice pentru prima data niste excell-uri cu AC-urile emise
https://ab.salvatibucurestiul.ro/ –Participare publica si actiune juridica pentru decizii de mediu mai bune in Bucuresti. Autorizatiile sunt publicate aici:
Ce s-a schimbat intre timp? De ce aia primarii aia naspa de care facem misto’, de genul Negoita si Piedone respecta legea si publica autorizatiile, dar zeul nostru are o retinere?
Unde pui ca pe langa lege mai e si o hotarare de consiliu propusa chiar de dn. Nicusor Dan, o las mai jos in setul de intrebari pe care le-am pus public catre marele nostru primar si la care nu a fost in stare sa raspunda.
Concluzia mea personala : sunteti mai rau decat PSD-istii. De la aia nu aveam nici o asteptare, de la voi insa … Dar e ok, ne-am obisnuit cu impostorii.
In mod normal înainte de referendum am fi început cu un audit la nivelul tuturor primăriilor, facut public. Cate AC-uri, CU-uri, Receptii, Edificari s-au eliberat, in cat timp, cum stam de la sector la sector, care ar fi infrastructura de care avem nevoie. Dar nu, “oamenii noi” isi doresc toata puterea, acum, indiferent de costuri si de principii. Cand mai comentezi si ii intrebi de ce nu, te mai iau si la misto’. In cele din urma singurul care va suporta acest cost este consumatorul viitor, ăla oricum nu are buletin de Bucuresti si nu poate vota, ce ne pasa, are fata de sarak.
Las mai jos cele trei întrebări scurte adresate primarului general al orașului care genereaza un sfert din PIB-ul României, ar putea fi zece dar deja e prea mult si pentru el si pentru voi.
- “De ce Primaria nu respecta legea? Conform Hotararii aprobate in sedinta CGMB din 27.04.2021 toate autorizatiile de construire eliberate ar trebui publicate pe site-ul primariei. Mai mult de atat, conform legii 102 din 2023 trebuie sa publicați mult mai multe informații ref la fiecare autorizație de construire, cum ar POT, CUT, Retrageri, Suprafață Construită Desfășurată etc. La sectorul 3 sunt publicate din 2014 si pana astazi, de exemplu. E mai transparent Negoita decat sunteti dumneavoastra?
- Cand va fi gata PUG-ul Bucurestiului? Conform termenelor promise de dumneavoastra el trebuia sa intre in dezbatere publica in 2023. Suntem la final de 2024 si inca nu il avem in dezbatere. Punctul 20 din solicitarile dvs catre candidatii la presedentie se refera la sustinerea de catre acestia a noului PUG. Cumva este gata, candidatii l-au vazut, pentru a putea raspunde la aceasta solicitare a dumneavoastra?
- Pentru a mentine o piata imobiliara accesibila Guvernul din Uk si-a propus sa construiasca 1.500.000 locuinte prezentul mandat, guvernul din Germania are ca obiectiv construirea a 500.000 de unitati anual si au venit cu un plan de a stimula dezvoltatorii sa investesteasca in aceste vremuri tulburi, in US atat Kamala Harris cat si Donald Trump au venit cu obiective clare de a creste cu 50% numarul caselor si apartamentelor construite. Dna Haris are in plan sa stimuleze construirea a peste 3 milioane de unitati in urmatorii 4 ani prin oferirea de taxe mai mici pentru dezvoltatori sau o autorizare mult mai rapida a proiectelor rezidentiale, asta ca sa numesc doar doua dintre masuri.
Dat fiind ca dumneavoastra sunteti primarul celui mai important oras din Romania Care este strategia pe care o aveti pentru mentinerea pietei rezidentiale accesibile si celor cu venituri mici sau medii si cate unitati ar trebui sa se construiasca anual pentru ca preturile apartamentelor si caselor sa nu mai creasca peste inflatie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns! “
#StiiDeLaG
Credit Photo: Katherine Bowers