Cu cat au scazut vanzarile de case si apartamente in timpul pandemiei de Coronavirus – Aprilie 2020


CU CAT AU SCAZUT VANZARILE DE CASE SI APARTAMENTE IN TIMPUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS – APRILIE 2020

In continuarea articolului precedent, in care am analizat Cum a reactionat piata rezidentiala la debutul pandemiei de Coronavirus, analizam astazi care au fost vanzarile de case si apartamente in timpul pandemiei de Coronavirus, acum, cand starea de urgenta a fost ridicata. Am luat in considerare datele oficiale transmise de ANCPI din luna aprilie.

Dupa cum estimam in articolul precedent scadearea tranzactiilor in luna aprilie, luna afectata integral de starea de urgenta, a fost una semnificativa. Personal, dupa ce am vazut ce s-a intamplat in celelate tari afectate mai devreme de pandemie ma asteptam la -70% la nivel National, respectiv 40% la nivelul Bucurestiului, vanzarile de case si apartamente in timpul pandemiei nefiind neaparat o prioritate.

Dar haideti sa vedem ce ne spun cifrele si cum au evoluat lucrurile din punct de vedere al tranzactiilor imobiliare la nivel National, in Bucuresti si in Ilfov.

Tranzacții imobiliare la nivel național

In martie, cu doar doua saptamani inchise, aveam o crestere cu +8.5% mai multe tranzacții la nivel național, comparativ cu luna martie a anului 2019, respectiv cu +3.2% la Unități Individuale tranzactionate. Aprilie insa a venit cu un -33.79% mai putine tranzactii la nivel national, respectiv -38% Unitati Individuale.

Tranzacții imobiliare in București.

In Bucuresti dupa o crestere in martie de 32% in total tranzactii si o scadere de scădere de aproximativ -10% pe unitati individuale, vedem in aprilie o scadere de  -1.24% in totalul tranzactiilor imobiliare,  respectiv -36.72% in tranzactionarea unitatilor individuale in aprilie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

Din punctul meu de vedere este evident, cei care au avut antecontracte ce trebuiau semnate curand au incercat sa le inchida in primele 2 saptamani din martie.

Tranzacții imobiliare Ilfov.

Ilfovul a performat cel mai bine in aprilie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cu o crestere de  0.5% in total tranzactii si o mica scadere de -2.01% pe unitati individuale, asta dupa ce in martie aveam -11% in total tranzacții, respectiv crestere de 7.05% pe unitati individuale.

Pusa in contextul international piata rezidentiala din Romania s-a comportat surprinzator de bine, mult peste asteptarile celor care inteleg specificitatea pietii imobiliare si mecanismele acesteia.

Bine, in categoria asta nu intra cei care isi dau cu parerea doar de dragul de a se afirma si vor arunca cu titluri „nu o sa iti vina sa crezi” sau ”prabusirea pietei imobiliare”. Probabil e destul de complicat sa faca o scurta cercetare pentru a vedea cum au reactionat pietele rezidentiale in lume sau cel putin sa il urmareasca pe Mike DELPETRE care are niste informatii extraordinare in acest domeniu, atat la nivel de US cat si international.

La nivel de trimestru Q1 este peste anul trecut din punct de vedere al numărului de apartamente si case tranzacționate, iar la nivel de 4 luni avem o corecție minora date fiind condițiile date, in numărul de  tranzacții, comparativ cu aceeași luna a anului trecut. Stam mult mai bine decat ma asteptam sau decat au perfomat alte tari mult mai dezvolatate decat Romania in ceea ce priveste piata timobiliara.

O concluzie însă putem trage la jumătate lunii Iulie, când ANCPI va publica datele referitoare la tranzacțiile apartamentelor si caselor făcute in Iunie, prima luna care (speram) nu va fi afectată de starea de urgentă si interdicția de a circula.

Poate intre timp ANCPI, sau cei care au aceasta decizie,  vor considera util sa mai adauge o coloana in tabelul comunicat referitor la prețurile de tranzacționare. Nu de alta dar poate mergem si noi către o piata mai transparentă … dar despre asta intr-un material viitor. De asemenea, vom încerca sa facem un update referitor la prețurile de tranzacționare.

In cele din urma Piata se va regla acolo unde se va regasi echilibrul dintre cerere si oferta, atat din punct de vedere al preturilor cat si din punct de vedere al numarului de tranzactii.

Daca aveti intrebari va stau la dispozitie pe adresa de email .

 

Citeste aici cum au evoluat Cererea si Oferta si Preturile Proprietatilor imobiliare la debutul pandemiei de Coronavirus. – Martie 2020

Puteti citi aici cum au evoluat tranzactiile imobiliare in luna martie pe baza datelor raportate de ANCPI -Martie 2020.

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris