De ce vor scadea vanzarile de apartamente noi in ultimul trimestru din 2015

De ce vor scadea vanzarile de apartamente noi in ultimul trimestru din 2015.

Vanzarile de apartamente noi, din segmentul medium +,  vor scadea drastic in ultimul trimestru al acestui an. Si pentru a nu cadea  in capcana materialelor informative de genul “soc si groaza pe piata imobiliara” incerc sa iti explic din timp  situatia.

Una din putinele masuri de relaxare fiscala, care au supravietuit macelului noului cod fiscal a fost reducerea TVA-ului la 20% din ianuarie 2016.

In conditiile acestea, ma astept ca potentialii cumparatori sa astepte ianuarie 2016 pentru a achizitiona un apartament, al carui pret este purtator de TVA.  Va castiga astfel un 4%, asta daca nu vor mari dezvoltatorii pretul cu 4%.

Dezvoltatorii care si-au calculat gresit cashflow-ul, cu intrari masive pe toamna, asta vor avea de suferit. Din fericire pentru piata putini au construit cu finantare bancara astfel incat situatia nu e dramatica. In plus in ianuarie si februarie vom avea raportari & informari “bomba” referitoare la cresterea vanzarilor comparative cu aceeasi perioada a anului trecut … sa vezi atunci entuziasm pe piata imobiliara

Probabil atat cumparatorii cat si vanzatorii vor fi suficienti de inteligenti pentru a-si securiza tranzactiile printr-un antecontract sau rezervare. Sincer ar fi pacat sa pierzi locuinta ideala pentru un 4%.

Masura nu va avea nici un fel de efect pentru cei care cumpara sau vand apartamente ce se incadreaza in cota de TVA de 5%, in aceasta categorie incadrandu-se marea majoritate a apartamentelor dezvoltate in Bucuresti si zonele limitrofe.

Cel mai probabil o crestere a plafonului maxim pentru care TVA-ul sa fie de 5% ar avea ca rezultat atat o crestere a calitatii constructiilor rezidentiale cat si un impuls pentru economia romaneasca … dar asta este o alta discutie.

Apreciez feedback-ul. Daca ai ceva de adaugat, te rog sa lasi un comentariu! Totusi, un share nu strica nimanui.

Georgian Marcu - Green Angels - Real Estate with a flair for StyleAcest articol este scris de catre:  Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: 0040 747 774 714
Email:

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris