“O tanen bau, o tanen bau!” asta fredonam copii, atata stiam, atat stiu si scriu si acum. Recunosc ca febra cu – o tanenul bau am simtit-o cam pana pe la 10-11 ani. Emotia si curiozitatea de copil imi ramane ca amintire. A venit? Era vremea lui Mos Craciun versus Mos Gerila!
Imi tin capul in palma si zambesc amintindu-mi de perioada lui Mos Gerila. Da, cascam plictisiti… Cliseu! Si ce daca suna a cliseu! Categoria “decreteilor” mai primeste un termen – “copii lui Mos Gerila! Indiferent daca ai fost crescut cu Pif si Rahan, ai mancat si tu aceleasi bomboane, portocale si banane verzi ca mine. Bomboane acide, de te dureau dintii chiar de nu aveai carii. Cu cata grija mascam in poleiala goala, asa zisa bomboana ce era acolo, in pom si nu in gura mea! Sau imaginea bradului aschilambic, cu vreo sapte craci jumate, dar inalt de trei metri. Cand taia din el parca ma durea pe mine. Bradul meu! Taie bradul meu! Aventura cumpararii…Venea masina, puneai mana pe unul, gata! Al meu! Am evoluat cu o relatie la brazii confiscati de politia TF. Uau, puteai sa te alegii si cu unul cu peste zece ramuri. O splendoare!
Globurile, pot sa jur ca le pot desena din memorie, pe toate! Din greseala am scapat o cutie. Praf s-au facut. A fost doliu anul acela, ca de cumparat nu aveai de unde. Daca ma intrebai atunci – Ce vrei sa te faci cand o sa fi mare, mai mult ca sigur ca iti raspundeam –“ Globar” Sunt frumoase si acum. Sunt vintage, draga! Parca totul era mai plin de …emotie si placere! Artificiile care ardeau 5 secunde, lumanarele de o palma ce le foloseam cam trei ani la rand, instalatia de pom cu beculete de lanterna… Scriu azi de ce era ieri, scriu din amintiri. Dar cea mai tare faza posibila, jur, in timp ce scriam asta, s-a luat curentul. Zambeam de trecut si buf…in bezna! Ce sa mai zic!
Ce inseamna bradul de Craciun azi. Sincer, pur comert! Sunt radical pentru ca nu mai am azi zece ani? Poate! Sunt radical ca nu mai am emotii? Emotii am, simt si azi cum miroase un brad, iar in fiecare an impodobesc bradul. Cu aceleasi globuri vechi de 20 de ani. Emotia e la fel!
E un proverb romanesc, dur si transant la care ma raportez acum. De ce moare cainele? De lant, calul de drum lung si prostul de grija altuia! Fac abstractie de ultima categorie in care lejer, m-as incadra acum si vorbesc de moda. Traditia paleste in fata modei. Mai précis din lipsa unora si altora de subiecte, in fiecare an asist la dictarea trendului in materie de… decoratiuni de brad. Globuri si beteala mov, roz, cu patratele, cu blana, cu nelipsitele cristale si cate si mai cate chestii “trendoase”. Am vazut prezentat cu mare tam-tam la un targ de profil, un brad alb cu globuri… negre. Reactia privitorilor a siderat gazda. Jenant! Cum, nu va place? E un contrast superb! Da, traim intr-o tara libera si fiecare cu pasarelele lui!
Cromatic, recomandarea mea catre tine, respecta traditia. Rosu, auriu, argintiu, o picatura mica de albastru. Cel mai bine rosul merge cu auriu si albastru cu argintiu. Totul pe verde! Simbolistica culorilor reprezinta viata, bogatia, argintiu- zapada ce inseamna recolta si linistea sufletului- albastrul. Cantitativ, vei simti singur cum si unde sa il impodobesti. Opulenta accesoriilor, anihileaza simbolul bradului la fel ca si lipsa lor. Paradoxal: nici prea mult, nici prea putin.
Amplasamentul ideal ar fi o zona cu trafic redus, usor vizibila. De regula se nimereste zona asta chiar in cadrul ferestrei. Nu conteaza ca e un radiator cald ce il usuca in doua zile. Asta e! Tipologia apartamentelor nu a inclus si un loc de brad. Noi nu avem loc de sufragerie dar de brad. Sunt cinic! Mai bine incearca sa relationezi bradul la spatiu. Frumos nu inseamna mare si decorat nu inseamna incarcat! Foarte mult imi plac cutiile de cadouri raspandite jos, in jurul bradului. Acum ca ele contin ceva sau nu, face parte si asta din magia Craciunului.
Dilema artificial sau natural depinde de conformismul personal. Chestia cu respectul catre natura, ecologie, bla, bla, paleste in fata bradului de plastic facut din petrol, dar 100% reciclabil. Asa o fi. Ce mai ramane sa alegi – de topor sau de ghiveci? Pepinierele asigura material in fiecare an, asta zice teoria, iar chestia cu ghiveciul e putin dezvoltata la noi. Cine castiga? Bradul de debara sau cel de padure?
Momentul bradului trezeste in noi mereu si mereu amintiri ori emotii! Ciclicitatea lui nu e rutina. E o traire umana. Nu-ti refuza sufletul! Copilul din noi intodeauna se va bucura de bomboana din pom, de globurile sclipitoare, de momentul in care e anuntata trecerea lui Mos Craciun. A venit! Si la tine sa vina si cu toti sa ne ascultam sufletul si sa fim mai oameni cu oamenii! Craciun fericit si tie!
Concluzia punctata
Indiferent de ornamente, ca sunt nuci, roscove, leduri, ori globuri cu cristale, bradul este doar un suport, fizic al unor manifestari spirituale. Ele conteaza! Aici spiritul e mai presus de fizic!
Constantin Alupoaei – om.