Expatii, altfel de clienti pe piata rezidentiala: ce ii diferentiaza?

Peste 9.000 de straini au lucrat anul trecut official in Romania, potrivit datelor Ministerului Muncii. Multi dintre acestia reprezinta o masa importanta de clienti pentru piata rezidentiala.

Dintr-o perspectiva imobiliara, expatii care ajung sa lucreze in Romania se impart in doua mari categorii: cei care lucreaza intr-o multinationala pe pozitii de middle sau top management si cei care vin ca si antreprenori.

Expatii din prima categorie au in marea majoritate chiria platita de angajator, iar dentificarea proprietatii potrivite se face prin departamentele interne sau prin firmele specializate in relocari. Insa in ultima perioada avem un trend ascendent, in special pe pozitiile de middle management, al expatilor care si-au negociat un pachet de relocare ce se plateste direct, astfel incat identificarea apartamententului pica in sarcina fiecaruia.
Zonele preferate de expati
Primul criteriu de selectie al proprietatii potrivite este zona. Este absolut normal sa fie cautate zonele in care s-au format deja comunitati de expati, unde sa se poata simti “ca acasa” alaturi de oameni de acceeasi nationalitate. Zona de nord a Bucurestiulu, in care locuiesc probabil peste 70% din expatii care lucreaza in Capitala, reprezinta prima alegere a unui strain.

Cea mai cautata zona ramane Herastrau, unde peste 50% din proprietati sunt inchiriate. Multi dintre expati sunt persoane foarte active, ceea ce face ca zona Herastrau si Soseaua Nordului sa fie alesa pentru ca este in imediata vecinatate a Parcului Herastrau, unde se poate alerga dimineata, se poate iesi cu copii sau se poate merge la masa in unele dintre cele mai bine cotate cafenele si restaurante din Bucuresti.

Aviatorilor, Kiseleff si Primaverii sunt alese de cei care au bugete ceva mai generoase. Dorobanti este,de asemenea, foarte cautata de catre acest tip de client.

Un procent de 20% din expati, in special cei foarte tineri, aleg zona centrala pentru proximitatea fata de locurile de petrecere a timpului liber.

Cate camere vor expatii

Ca si tip de locuinte, marea majoritate prefera apartamentele cu trei camere, dat fiind ca de cele mai multe ori sunt relocati in Romania impreuna cu familia, in blocuri noi, complet mobilate si utilate astfel incat sa dea senzatia unei case primitoare si calduroase.

Se diferentiaza de departe cei care lucreaza in ambasade si cauta apartamente amplasate in vila mobilate cu mobilier din lemn masiv.

Cei care vin pe functii de top management prefera apartamentele de tip penthouse, cu terase generoase si priveliste spectaculoasa. Cei care isi doresc o vila aleg zona Baneasa-Pipera si prefera ca locuinta sa fie aplasata intr-un complex rezidential unde poate beneficia de comunitate, servicii de administrare, sala de sport sau piscina si alte facilitati existente in locatia respectiva.

Cum negociaza un expat

Negocierile cu expatii difera in functie de categoria din care fac parte. Daca are chiria platita de companie, atunci negocierile sunt simple deoarece oamenii care se ocupa de inchiriere din cadrul firmei cunosc foarte bine piata, preturile si facilitatile iar discutia se poarta intre profesionsti si este bazata pe argumente reale.

Negocierea se poarta atat asupra pretulu, cat si asupra diverselor facilitati care pot imbunatati calitatea locuirii in aceea proprietate, de la obiecte de mobilie sau decoratiuni si pana la antena satelit care sa receptioneze anumite canale din tara natala.

Daca potentialul chirias isi plateste singur chiria, negocierea este mai dificila, de cele mai multe ori preferand un pret mai mic si fiind dispus sa faca anumite concesii in privinta facilitatilor apartamentului si a zonei.

Timpul in care se ia decizia de inchiriere este relativ rapid la un expat, comparativ cu un cetatean roman, acesta avand o perioada determinata in care trebuie sa isi aleaga o proprietate in care sa se mute.

Diferenta principala este ca expatii isi fac foarte bine temele, facand o selectie initiala a proprietatilor trimise pe email, din descrieri si poze. Sunt cazuri in care angajatorul trimite o persoana sa vada proprietatea inainte cu o saptamana de a veni in tara potentialul chirias, astfel incat acesta are rolul de a tria din ofertele selectate initial.

Cateva recomandari

As recomanda expatilor sa fie foarte atenti la costurile colaterale inchirierii unei proprietati si aici ma refer la taxele de mentenanta, intretinere, taxe de complex etc., care, in ciuda faptului ca serviciile sunt aceleasi, pot oscila si cu 100% intre doua ansambluri rezidentiale comparative.

De asemenea, foarte importanta este distanta fata de locul de munca sau gradinite si scoli pentru cei care vin cu familia, deoarece traficul din Bucuresti nu este cu nimic mai prejos fata de cel din celelalte capitale europene.

Nu in ultimul rand, un alt aspect sensibil, dar mai complicat de investigat de catre potentialul chirias fara ajutorul consultantului, este “calitatea proprietarului” si disponibilitatea lui de a efectua diferite reparatii in cazul in care apare o anumita problema in apartament. In cele din urma, totul se reduce la calitate.
Articolul poate fi citit si pe www.wall-street.ro, in sectiunea de Real estate: http://bit.ly/VhOMW5.
Acest articol este scris de catre:
Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – the angels of real estate
Certified Residential Specialist ®
Mobile: 0040 747 774 714
Email:
Web: www.greenangels.ro
Acum si pe facebook: www.facebook.com/proprietatidelux

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris