CAT DE MULT NE PLACE SA GRESIM.

 

Din capitolul “intelepciunea proverbului” citim: greseala recunoscuta e pe jumatate iertata , cine nu munceste nu greseste, se impiedica si calul care are patru picioare, sau una adanca- este fara viata cel fara greseala! Mai am una tare, dar o servesc la sfarsit!

Fatalitatea greselilor este perfect recunoscuta si acceptata la noi, ca popor. Sincer, suntem o natie de pacifisti. “Da do’mle am gresit. Si? Asta e!” Acceptam greseala si traim cu ea, intr-o adevarata parodie a normalitatii. Noi le stim pe toate, facem totul, si daca nu iese, servim replica – las’ ca merge si asa! Ce mai, suntem baieti de treaba!

Esti la pagina in care “designerul iti spune ideile sale” si respectiv despre subiectul greseala. Si eu am gresit! Iti zic una gogonata? Usile de interior din apartamentul meu. In viteza amenajarii, totul finisat, terminat pana la capitolul usi. Bugetul terminat, asteptam. Usile originale au fost scoase si pastrat golul initial. Dupa cateva luni, hai sa montam usile noi! Problema! Goluri diferite fata de cotele standard de azi. Solutiile gasite si rezultatul lor le simt ca niste palme date-mi zilnic. Supararea mea este ca niciunde, la nici un client nu am patit-o decat la mine! Asadar, tine cont de cotele de gol de usa inainte de a trece pe finisaje! Alege din timp. Asta a fost o greseala tehnica.
Gresela de concept. De preferat ar fi sa ne stim competentele. Teoretic cu toti putem. Orice! Si totusi la ce mai avem calificari si aptitudini daca nu pentru a le folosi. Nu sunt ipocritul ce nu isi recunoaste greselile. Imi vezi fata si imi citesti numele. Suma invatamintelor imi permite sa iti spun cum gresesti. Gresesti pentru ce nu ai curaj sa accepti culoare? Gresesti ca nu vrei contraste? Gresesti ca iti pui parchet de bambus, mobila de pal- cires sau termopane? Cine iti poate confirma greseala mai presus de tine. Usor e sa critici si bine spunea cine spunea cum ca: “criticul e omul care are calificare dar nu are talent”.
Dupa partea de filozofie a articolului, hai sa trecem si la ceva constructiv! Conform specificului revistei pe care o citesti, poate vrei sa iti amenajezi locuinta. Gresesti cand consideri ca nu ai nevoie de un designer! Stiu ca suna a fraza de PR, dar crede-ma ca am fost solicitat si dupa ce “talentul” nativ al beneficiarului sa manifestat. Gresela era mascata sub fraza-“asa am crezut”! Gresesti cand consideri ca e o fita costisitoare sa chemi un designer. Consultanta poate fi data si oral. Omul te asculta, se pune in locul tau, te sfatuieste si gata! De multe ori mi se spune-“stiti, e prima oara cand lucrez cu un designer”. Asta e! E la fel ca si cum te-ai duce prima oara la dentist, la mecanic sau la un contabil. Nu musca!
Gresesti, cand dupa ce ai trecut de primul pas, vii cu un teanc de reviste. Asta vreau! Copy paste! Nu vrei ceva unic, al tau, ca doar pentru asta ne lucreaza imaginatia? Stai, mai exista si extrema! Gresesti cand spui ca nu sti ce vrei! Si atunci, la ce vei spune- nu imi place! Greu!
In timp, subiectele dezbatute aici au avut si o rubrica de “asa nu”. Am vorbit si de oameni, de perceptie, de produse, de servicii, etc. Ma uit repede intr-un folder si le citesc. Greseli care se produc sau sunt logice. Important e cum le arhivam, ca si invataminte sau ca si greseli!

 

Concluzia punctata
Ce spuneam la inceput, am gasit o vorba savuroasa. Prima oara e intamplare A a doua oara e din greseala. A treia oara se cheama prostie!

 

Constantin Alupoaei-designer.

 

Acest articol a fost publicat in revista Casa si Gradina

p.s. intre 5 si 20 decembrie puteti vizita expozitia LightsUp, pe Lipscani, la Hanul cu Tei.

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris