Taxele notariale la Antecontract | Promisiune de vanzare

Avatar

Atentie la taxele notariale platite la Antecontract | Promisiune de Vanzare. Cat ma costa notarul, una din cele mai intalnite intrebari dupa agreearea termenilor comerciali intre cumparatorul si vanzatorul de proprietati imobiliare.

Pana mai ieri, 24 oct 2018,  taxele notariale platite la antecontract se deduceau din costul final total, daca contractul de vanzare era semnat la acelasi Notariat.

Cu alte cuvinte daca luna acesta faceai un antecontract pentru un apartament in valoare de 100000 euro costurile notariale totale ar fi de aproximativ 5700 lei, in conditiile unei tranzactii facute din fonduri proprii, fara ipoteca. In cazul unei ipoteci / achizitie prin credit se adauga un cost de 1600 lei.

Pentru acest antecontract, in situatia ipotetica in care plateai proprietarului sau dezvoltatorului un avans de 20%, aveai un cost la notar cuprins intre 150 lei plus TVA si 200 eur (1% din valoarea antecontractului), echivalent in lei. Marea majoritatate a cabinetelor notariale tarifau conform grilei de 1%.

La semnarea contractului final, saptamana viitoare / luna urmatoare /  anul urmator, la plata restului de pret  costul notarial ar fi de 5700 minus ce ai platit la avans.

Pe noile norme, conform Ordinul Ministerului Justiției nr. 3926/C/2018 pentru modificarea şi completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul MJ nr. 46/C/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 895 din 24 octombrie 2018, suma platita la semnarea antecontractului nu mai este dedusa din costul final. Conform pct 11 din Ordinul mai sus mentionat  dat fiind ca la pct 11 se specifica:

„11. La articolul 12, alineatul (6) se abrogă.”

Art. 12, alin. 6.

„(6)Pentru antecontractul sau promisiunea de vânzare, onorariul se stabileşte în raport cu valoarea părţii din preţ plătită, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. a). În cazul în care contractul de vânzare-cumpărare se va autentifica la acelaşi birou notarial la care s-a autentificat şi antecontractul de
vânzare-cumpărare, din onorariul final stabilit pentru contract se deduce onorariul achitat pentru antecontract. Pentru autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind înstrăinarea dreptului de proprietate sau constituirea altor drepturi reale imobiliare, dacă nu se confirmă primirea unei sume de bani, onorariul se calculează potrivit anexei nr. 1 pct. 6.”

* Neconfirmat de documente oficiale: Din discutiile purtate cu reprezentantii notariatului unde semnam o mare parte din antecontractele, respectiv contractele de vanzare, inteleg ca exista un o completare a Ordinului de Ministru, nepublicata inca in Monitorul Oficial,  astfel incat pentru antecontractele | promisiunile de vanzare semnate pana la data de 24.oct.2018, pe vechea lege,  sumele platite la antecontract sa fie deduse din contractul final.

Referitor la suma platita la antecontract, Anexa 2 al OMJ 3926/C/2018 specifica un cost de 1% doar pentru actele in care se confirma si primirea pretului. Cu alte cuvinte pentru plati cash (mai mici de 10000 euro) sau plati prin transfer op sau online pentru care vanzatorul prezinta dovada incasarii pretului la momentul semnarii.  –  in realitate in foarte putine cazuri se prezinta incasarea in momentul semnarii antecontractului.

Cu alte cuvinte, conform legii, marea majoritate a cumparatorilor de apartamente, case si terenuri,  ar trebui sa plateasca la antecontract 150 lei plus TVA, in conditiile in care nu exista dovada incasarii pretului in momentul semnarii. De partea cealalta a baricadei nici genul acesta de tarif nu este ok dat fiind ca notarul presteaza 80% din munca inainte de semnarea antecontractului, contractul final fiind mai degraba o confirmare a faptului ca acele clauze trecute in antecontract au fost indeplinite si transmitand dreptul de proprietate.

„XII. Pentru alte acte evaluabile în bani:
a) – promisiuni bilaterale sau unilaterale de vânzare-cumpărare prin care se confirmă şi primirea preţului în parte sau în integralitatea sa, onorariul se stabileşte la 1% din valoarea achitată, dar nu mai puţin de 150 lei;
– pentru fiecare exemplar în plus – 20 lei”

Anexa 2

„6. Autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind înstrăinarea dreptului de proprietate sau autentificarea promisiunilor pentru constituirea altor drepturi reale imobiliare dacă nu se confirmă şi primirea unei sume de bani
a) primul exemplar 10% 5% X 75% 5% 5% 150 lei
b) pentru fiecare exemplar în plus X X 20 lei X X X 20 lei”

In concluzie, odata ce ati stabilit termenii comerciali cu vanzatorii,  va indemn sa aveti grija ce semnati, unde semnati si in ce conditii.

Pentru orice informatie nu ezitati sa ne intrebati pe or.sl1600853164egnan1600853164eerg@1600853164eciff1600853164o1600853164