Cate apartamente si case noi s-au construit in Bucuresti si Ilfov incepand cu anul 2000

Cate apartamente si case noi s-au construit in Bucuresti si Ilfov in 18 ani  (2000 -2017)?

Piata rezidentiala moderna din Romania este relativ tanara. Am putea spune ca tocmai ce a implinit 18 ani si isi sarbatoreste majoratul. Mi-am propus sa va prezint evolutia ei din ultimii 18 ani, incotro ne indreptam / care sunt tendintele, care sunt provocarile si ce putem face pentru a lua decizii referitoare la vanzarea si cumpararea de proprietati in cunostinta de cauza. 

2000 – 2017:  Vom analiza datele din Bucuresti si Ilfov, dat fiind ca am prins 13 ani din cei 18, in domeniul imobiliar in aceasta piata. Am ales livram informatiile „in calupuri” mici si usor de inteles. La final vom avea un material complet: Majoratul Pietei Rezidentiale.

  1. Q. Cate apartamente si case noi s-au construit in Bucuresti si Ilfov in 18 ani?
    R: 116.628 de unitati.

Cateva date interesante: media este de 6480 unitati pe an | Cele mai multe apartamente si case construite/receptionate intr-un an au fost in 2015 cu 11.082 unitati | Diferenta intre 2015 si 2000 este de 386% | In 2016 s-au livrat cu 9.6% mai puntine locuinte comparativ cu 2015 (1060 unitati) iar in 2017 cu 10.5% mai putine (1549), cu alte cuvinte avem un trend descrescator in numarul de apartamente si case noi construite – Vedem cum vor arata datele pe 2018.

Sursa datelor: INS | Tempo Online

E clar ca Bucurestiul trebuie sa se dezvolte! Imbucurator, vedem tot mai multe investitii, de la HQ pana la centre de servicii ale multinationalelor in Romania. Acestea vor contribui cu taxe si impozite atat la bugetul local cat si la cel national. Ne dorim ca balanta comerciala sa fie in favoarea noastra si avem nevoia si  marea oportunitatea totodata de a trece de la „lohn-ul”, respectiv subcontractare, la creearea de solutii si servicii cu valoare adaugata mare,  pe care le putem exporta in toata lumea. Segmentele de Office & Industrial & Comercial acopera foarte bine aceasta crestere a cererii.  Aceasta sectiune ne dorim sa o dezvoltam separat, impreuna cu un partener specializat pe aceste segmente de piata.

Bucurestiul atrage din ce in ce mai multi locuitori, angajati la aceste noi companii. Intrebarea e cum compenseaza Rezidentialul, unde vor locui acesti oameni? Ne dezvoltam pe verticala, eficient sau ne dezvoltam pe orizontala, cu localitati satelit in jurul Bucurestiului? Sa nu uitam ca investitiile in infrastructura, fie ca vorbim de gradinitie, scoli, spitale, parcuri fie ca ne uitam la drumuri si mijloacele in transport in comun, nu sunt unul din punctele forte ale administratiilor din Romania.

Livrarile de locuinte in Bucuresti vs Ilfov.

 

Daca in 2000 – 2005 avem un oarecare echilibru in procentul locuintelor nou construite in Bucuresti si Ilvov  (56% in Bucuresti in 2000, 49% in 2005), in 2008 vedem un decalaj major intre cele doua „regiuni” cu 30% locuinte noi construite in Bucuresti vs 70% in Ilfov. Incepand cu 2012, minimul livrarilor de locuinte noi in Bucuresti, din punct de vedere procentual, piata incepe sa creasca cu un maxim in 2015, de 40% din total. De mentionat ca 2015 a fost anul cu cel mai multe livrari de locuinte noi pe Bucuresti& Ilfov, din perioada 2000 – 2017.

Atentie: pentru a avea o imagine corecta asupra pietei apartamentelor si caselor noi trebuie sa tinem cont ca un proiect are nevoie de minim 18 luni pentru a putea fi construilt si livrat in piata, asta fara a tine cont de perioada de aprobare / autorizare, care mai poate lua intre 6 si 36 luni, in functie de zona.

 

In concluzie, dupa cum ne arata si graficul, periferia si orasele limitrofe din Ilfov a fost preferata Bucurestiului, incepand din 2006. Preturile reduse ale terenurilor, rapiditatea in autorizare si constructie, cererea ridicata pe low cost dupa criza economica din 2008, programul Prima Casa lansat in 2009 si facilitatile cotei de TVA  de 5 %,  incepand din dec 2008, sunt doar cativa din factorii care au influentat piata rezidentiala din Bucuresti & Ilfov si care au dus catre o cerere mai ridicata pe apartamente si case ieftine, ce au putut fi dezvoltate doar la periferie si in Ilfov. Dar despre toate acestea intr-un episod ulterior.

 

 

 

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris